czwartek, 21 stycznia 2016

Pikery do burgerów - pikery 1


Robiliście kiedyś burgerowe party? A może party zainspirowane Stanami Zjednoczonymi? Owszem jest mnóstwo symboli wiążących się z tamtą częścią świata ale nam jak przystało na zabieganych organizatorów pierwszym nasuwającym się skojarzeniem są BURGERY. Różne i wszechobecne. Robiące karierę pod każdą postacią. Z mięsem, bez mięsa (może z rybą). Wszystko uzależnione od gustów i smaków wiernych na całym świecie fanów.  

Najważniejszy jest oczywiście burger. Przepis na naszego ulubionego klasycznego cheesburgera podajemy za "Burgery [Hot Dogi i Bajgle]" (autorzy Valery Drouet i Pierre-Louis Viel). W tej książce o burgerach napisano już chyba wszystko. 


Składniki na 6 burgerów: 
-  6 bułek hamburgerowych
- 800 do 900 gram mielonego mięsa wołowego
- 12 plasterków sera cheddar
- 150 g sałaty lodowej
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Sałatę myjemy i kroimy w paski. Obieramy i siekamy cebulę.
2. Mięso mielone solimy i pieprzymy. Wyrabiamy 6 steków. 
3. Kładziemy nasze steki na rozgrzanej patelni i smażymy od 3 do 5 minut z każdej strony. Ogień nie powinien być za duży aby mięso usmażyło się również w środku.
4. Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę ketchupem. Na dolnej części układamy sałatę. Potem ser, mięso i znów ser. Dokładamy cebulę. Całość przykrywamy górną częścią bułki. 

Co do ozdoby. Polecamy nasze najnowsze pikery do burgerów. Zakupu możecie dokonać tutaj. Pikery wykonane są z papieru (poza szpikulcem). W opakowaniu znajduje się 6 pikerów o wymiarach około 7 na 6 cm.



3 komentarze:

  1. fajny przepis:) bardzo lubię burgery, chodź staram się je ograniczać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. My mamy zasadę, ze raz na tydzień pozwalamy sobie na coś "grzesznego".

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis ! dodaje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń